HACCP
Pre zavedenie systému manažérstva bezpečnosti potravín v zmysle medzinárodnej normy STN EN ISO 22 000:2006 resp. HACCP je potrebné, aby organizácia vlastnou činnosťou za pomoci poradenskej spoločnosti zdokumentovala a implementovala nasledovné procesy do svojej činnosti:
·
Zaviedla
riadené dokumentované postupy a záznamy pre systém manažérstva kvality
·
Kreovala
team pre bezpečnosť potravín resp. HACCP
·
Charakterizovala
svoje výrobky, technologické kroky a kontrolné opatrenia
·
Identifikovala
určenie ich použitia
Ďalej organizácia musí zabezpečiť:
·
Zostavenia
technologickej schému potravinárskej produkcie
·
Identifikovanie
všetkých nebezpečenstiev, ktorým sa musí zabrániť, ktoré sa musia
vylúčiť alebo znížiť na prijateľnú úroveň (analýza nebezpečenstiev)
·
Identifikovanie
rozhodujúcich kontrolných bodov v tom kroku alebo krokoch, v
ktorých je nutná kontrola na zabránenie alebo vylúčenie nebezpečenstva alebo na jeho
zníženie na prijateľnú úroveň
·
Určenie
kritických limitov v rozhodujúcich kontrolných bodoch, ktoré pre zabránenie, vylúčenie
alebo zníženie identifikovaných nebezpečenstiev oddeľujú prijateľnosť od
neprijateľnosti
·
určenie
a zavedenie účinných postupy monitorovania v rozhodujúcich kontrolných bodoch
·
určenie
nápravných opatrení, ak monitorovanie ukáže, že určitý rozhodujúci kontrolný
bod nie je pod kontrolou
·
určenie
postupov, ktoré sa musia pravidelne vykonávať na overovanie účinného fungovania
opatrení vytýčených v predošlých odsekoch
·
určenie
dokumentov a záznamov zodpovedajúcich druhu a veľkosti potravinárskeho
podniku na preukazovanie účinného uplatňovania opatrení vytýčených
v predošlých odsekoch najmä programu podpory bezpečnosti potravín a plánov
HACCP
Je veľmi vhodné, keď
je v organizácií už zavedený systém manažérstva kvality resp. sa paralelne zavádza so systémom manažérstva
bezpečnosti potravín resp. HACCP.